Pred sami početak pripremnog dijela razgovarali smo sa predsjednicom ŽKK “RMU BANOVIĆI” Jasnom Sliško koja nam je otkrila planove i ambicije trostrukog šampiona u ženskoj košarci u Bosni i Hercegovini.

Jasna Sliško

– Početak priprema dočekujemo s nestrpljenjem, sa velikom radošću i naravno nadom da će nacionalno prvenstvo početi prema odlukama KSBIH 02.10.2020. godine, a WABA takmičenje nešto kasnije odnosno od 14.10.2020 godine. Jedina promjena u našem sastavu je ta da su naše škole košarke, mini basket, pionirke, kadetkinje i juniorke trenirarale bez pauze ovo ljeto.

Ljetni kamp “Zlača 2020”

Sa radom smo počeli  sa odlukama nadležnih institucija 01.06.2020. godine, pridržavajući se svih epidemioloških mjera i Bogu hvala svi smo zdravi. Nisam željela iskoristiti priliku nekog masovnijeg okupljanja i odigrati neku prijateljsku utakmicu u Banovićima ili negdje drugo sa bilo kojim klubom iz Bosne i Hercegovine iz razloga sto sam sa svojim djevojčicama svaki dan i jednostavno znam gdje se kreću, s kim se druže, da li im je neko u porodici ili familiji bio zaražen i slično. Dok za ostale ekipe i djevojčice isto ne mogu garantovati. Jako je bitno da je naš prvi ljetni kamp ,,ZLAČA 2020” prošao bez ikakvog problema,da smo svi ostali zdravi.

– Što se tiče možda i najvažnijeg dijela, a to su naše seniorke pred početak same košarkaske sezone, sastav je takav da smo u rosteru zadržali:
– Dženitu Kahvedžić
– Maida Lačić
– Ajla Ikanović
– Amna Karić
– Milica Zeljković
– Jovana Marković
– Čarna Prokić
– Dajana Ibrić
– Zerina Kurtić
– Nela Kim Popović
– Asja Hasanbegović
– Majda Mazlami
– Amila Mešić
– Renata Šabanović, te jedno novo ime u našem sastavu je Čarna Prokić (Srbija), 24-etverogodišnja košarkašica sa zavidnom košarkaškom karijerom, nastupajući za U18, te U20 selekcije reprezentacije Srbije, zatim Eastern Wyoming College, Vrbas i sl.

Kao što vidite u našem seniorskom sastavu nalazi se djevojčica sa 14/15 godina koja je veliki potencijal i naravno pored nje su naše standardne prvakinje  u Bosni i Hercegovini u pionirskoj i kadetskoj selekciji, Dajana, Asja, Majda i koje su ljeto odradile u dvorani, a ne na slanim bazenima i slično. Raduje me činjenica da će upravo one ovu košarkašku sezonu pokazati o kakvim se mladom timu radi i to što su prvakinje nije preka slučajnost.

Da li ste se sagledali sastave drugih timova?

– Čitala sam putem portala nešto, ali realno ne zanima me niko osim mog tima. Igrač ako želi napredovati mora to željeti i imati nekoga ko će ga ka tome usmjeriti, a mislim da smo jedino mi to uradili sa samim trenažnim procesom tokom čitavog ljeta i naravno sa trenerom prvog tima koji je sve to korigovao.

Planovi, ambicije?

– Ambicije su visoke,uvijek. Sami vrh tabele. Kada sagledam gdje smo i šta smo u toku prventsva lako ćemo neke promjene izvršiti, odnosno nadoknaditi što nam fali. Sada kao što sam rekla želim da moja djeca pokažu ono što do sada unazad 6 godina nisu imale priliku (kadetkinje/juniorke).

Trener prvog tima ostaje Slaviša Ožegović iz Banja Luke?

Slaviša Ožegović

– Tako je. Ostaje. Korektan je. Radi. Košarku zna.  Košarku voli! Cijeni moju djecu, cijeni kolektiv i što je najvažnije cijeni naše ljude i grad u kojem trenutno živi. Pokazao se kao veliki stručnjak i profesionalac,i mislim da će daleko dogurati sa ovim poslom. Iskreno i sa žarom to radi.

Da li ste zadovoljni koliko vam je pomogla Općina Banovici, rudnik kao generalni sponzor ?

– Općina Banovići je naša kuća. Sve polazi od dogovora sa načelnikom Općine gospodinom Midhatom Husićem i koliko mi ustvari radimo. Takav rad se na kraju isplati krunisanjem zlatnog odličja. Hvala načelniku i njegovim saradnicima što prepoznaju rad sa najmasovnijom ženskom košarkom u Bosni i Herecegovini,i hvala mu što su naše djevojčice u dvorani a ne na cesti i za računarom. Što se tiče našeg generalnog sponzora rudnika Banovići oni su tu svake godine, kako prošle tako i naredne odnosno buduće 2020/21.

Vi ste predsjednica kolektiva, sastavili ste tim, prvi put odlučili ste da radite čitavo ljeto, svim djevojkama kadetkinje/junirke dali ste po prvi put stipendije, odgovornost je velika na vašim ledjima, a uz sve to jedini ste trener stotinu djevojčica?

– Možda jesam mala, ali moja ledja su strasno velika. Vidite, ako neko ne vidi i ne prepoznaje ovo sto naša općina ima, a to su upravo te djevojčice onda nemam sta reći. Mislim da morate proći kroz grad i staviti ruku na oči jer na koji god djevojčicu da naiđete uzrasta od 6-14 godina ona je upravo u mom velikom taboru. Rekla bi moja velika vojska. Izazove naravno volim, mnogo u djecu ulažem, mnogo radimo, svaki dan po 2/3 treninga. To je strašno koliko treniramo. Volim ovaj rad, Volim svoje djevojčice i volim tu škripu patika i jek lopte kroz našu dvoranu. Volim svoje Banoviće i naš dobri narod. To je neprocjenjivo. Kazem vam, jedva čekam da sezona počne, a što se tiče stipendija mislim da su te djevojčice i prije trebale imati svoj dinar, jer svaki trud, rad i zalaganje se treba nagraditi, a one to zaista zaslužuju.

I za kraj šta bi poželjeli svima u Bosni i Hercegovini a što se tiče košarke?

– Poželjela bi im dobro zdravlje! Da ostanemo zdravi i da se nadamo i vjerujemo u bolje sutra, prestanak ove strašne pandemije. Kolektivima bi poručila da malo više ulažu u svoju djecu u svoje naraštaje, a igrače je lako dovesti. Nije sve ni u tome. Ne igrajte prljavo jer smo vam pokazali da smo tada najjači.

Veliki pozdrav iz toplih Banovića za sve sudionike košarkaške lopte.