Košarkašice i treneri ŽKK RMU Banovići jesu blago ovog kolektiva, ali svaki uspješan kolektiv mora imati jak i stabilan menadžment.

Na čelu kluba prvaka BiH u ženskoj košarci, osvajača Kupa BiH, jedinog neporaženog kluba u tekućoj sezoni, jedinog predstavnika naše zemlje u regionalnoj WABA ligi, kluba koji je u prošloj sezoni zabilježio nevjerovatan score pobjeda i poraza od 27:0 i koji ove godine slavi ozbiljnu godišnjicu je gospodin Zijad Bećić.

Razgovarali smo s njim o tome kako je jednom čovjeku koji nikada ranije nije bio angažovan u sportskim krugovima pošlo za rukom da prema nezapamćenom uspjehu odvede jedan klub, o poteškoćama s kojima se susreću u neuređenoj državi kao što je naša, planovima za naredni period…

Koji je bio Vaš motiv da prihvatite poziciju predsjednika kluba koji je u vrijeme kada ste Vi imenovani, bio u prilično lošoj situaciji, a s obzirom na to da niste „čovjek iz sporta“?

U oktobru 2014. godine sam pozvan na godišnju izvještajno-izbornu Skupštinu kluba, te mi je ponuđena pozicija predsjednika kluba. Iskreno,o klubu,r ezultatima, finansijama nisam znao gotovo ništa i ovu dužnost sam prihvatio više iz razloga što nisam mogao odbiti ljude koji su mi to ponudili nego što sam bio zainteresovan za ovu dužnost. Nikako ne mogu zaboraviti našu prvu domaću utakmicu koju smo igrali protiv Brčanke i koju smo izgubili sa 50 koševa razlike, niti prazne tribine na kojima je bilo tek par roditelja od naših igračica.

Nakon te utakmice u meni se pojavio strah da neću ispuniti ukazano povjerenje, ali i jaka želja da pokažemo da i u malim sredinama možemo praviti velike rezultate. Postavio sam sam sebi zadatak – ili promijeniti ovo stanje ili napustiti klub. Srećom, promijenili smo stanje nabolje i od tada pa do danas, Brčanka nas nikad više nije pobijedila niti u Banovićima, niti u Brčkom, a naše tribine su ispunjene našim navijačima, a ne samo roditeljima igračica.

Koja je Vaša strategija vođenja, odnosno, tako reći, tajna zahvaljujući kojoj ste za 4 godine uspjeli napraviti sve što ste napravili?

“Neka svako radi svoj posao” je moja strategija. Uprava, na čelu sa mnom, treba da obezbijedi dobre uslove za funkcionisanje ekipe, treba da napravi dobru procjenu i dovede dobrog trenera, kao i da treneru osigura igrače koji mogu ispuniti zacrtane ciljeve. Nijednog momenta se nisam želio miješati u sastav ekipe, jer je to, prvenstveno, zadatak trenera. Rezultati na kraju sezone nam daju povratnu informaciju da li su ostvareni zacrtani ciljevi. Svake godine dižemo ljestvicu, jer čvrsto vjerujem da znamo i možemo uvijek više i bolje.

Kolika je razlika u obavljanju posla koji nalaže Vaša funkcija sada, kada ste predsjednik najuspješnijeg ženskog košarkaškog kluba u BiH i onda kada ste tek došli, u pogledu sponzora i partnera? Imaju li uopšte ljudi iz biznisa sluha za saradnju sa sportskim klubovima?

Najveći problem sa kojim se susreću sve sportske ekipe je nedostatak novca. Nažalost, država nije osigurala sredstva za normalno funkcionisanje klubova, pa smo prisiljeni tražiti alternativne načine finansiranja putem sponzora, reklamiranja i sl. Ženska košarka na našim područjima nije baš atraktivan sport, zato sam posebno sretan što smo u ove prethodne četiri godine uradili jako puno na popularizaciji ovog sporta.

Rezultat toga je da imamo oko 100 djevojčica u našoj školi košarke. Ne treba zanemariti činjenicu da smo od strane Olimpijskog komiteta BiH kao i od Sportskog saveza BiH proglašeni najuspješnijom sportskom ekipom u BiH. Kao prvaci države, kao najuspješnija ekipa u BiH i kao kolektiv koji u svojim pogonima ima 100 djevojčica raznih uzrasta, djelujemo puno ozbiljnije u odnosu na prije 4 godine i samim tim smo puno interesantniji za sponzore. Naravno, klubu za ove rezultate treba puno više novaca nego za rezultate koje je ostvarivao prije četiri godine, ali za sada uspijevamo osigurati sredstva za nesmetano funkcionisanje kluba i to je u konačnici jedino bitno.

Koliko je teško voditi jedan sportski kolektiv u državi koja jako malo ulaže u sport?

Jako teško. Od Vijeća ministara BiH nemamo nikakvu podršku. Od Federalnog ministarstva kulture i sporta dobijemo zanemarljiva sredstva, dok nam dobru podršku daje Vlada TK i resono ministarsvo za kulturu,sport i mlade. Naravno, tu je lokalna zajednica koja je prepoznala naše rezultate i od kojih imamo maksimalnu podršku. Slobodno mogu reći da bez podrške općine Banovići, klub ne bi bio u stanju ostvariti ove rezultate.

Iz Vaše lične perspektive, koliko ste zadovoljni ovom sezonom?

Ja sam čovjek koji nikada nije u potpunosti zadovoljan, jer smatram da se uvijek može više i bolje. Ali zaista, ne treba biti neskroman i treba reći da smo mi u domaćoj ligi jedina neporažena ekipa, da imamo odlične šanse da odbranimo titulu prvaka BiH. Nismo izgubili obraz ni u WABA ligi, gdje nastupaju najveće ekipe našeg regiona sa budžetima koji su i nekoliko puta veći od našeg budžeta i gdje smo,kao potpuni autsajderi na početku sezone ipak ostvarili dvije pobjede, a svi ostali su se morali dobro namučiti da ostvare pobjedu.

Kakvi su planovi ŽKK RMU Banovići u narednom periodu? 

U 2019. godini kada se obilježava 45 godina postojanja i rada kluba, želimo da našim navijačima, ali i našem gradu poklonimo duplu titulu i po drugi put. Želimo da (p)ostanemo prvaci BiH i osvajači KUP-a BiH. U WABA ligi pokušat ćemo ostvariti još jednu pobjedu.

Naravno,već sada se mora početi razmišljati i o narednoj sezoni. Vrijeme brzo prolazi, a namjera ove Uprave, koja je krajem prošle godine dobila još jedan mandat, je da i narednih godina Banovići budu prepoznatljivi po ženskoj košarci. Možda je došlo vrijeme i da se uradi monografija ženske košarke u Banovićima. Svakako da ovi rezultati trebaju biti zapisani, a monografija je nabolji način za to.

Zijad Bečić nije želio biti lažno skroman kada je govorio o uspjesima kluba na čijem je čelu, ali nije mogao zanemariti ni zasluge cijelog sistema u kome djeluje i koji ima veliki udio u kreiranju ove fenomenalne priče o Banovićkom sportu.

“Posebnu zahvalnost iskazujem našoj vjernoj publici koja nas prati svo vrijeme i koji su naš šesti igrač. Zahvaljujem se i medijima koji nas prate iz utakmice u utakmicu,koji su prepoznali naš rad, trud i značaj naših rezultata. Ogromno hvala moram reći našim sponzorima koji nam stoje iza leđa, a naročito RMU Banovići, našem generalnom sponzoru, na čelu sa generalnim direktorom  Muneverom Čergićem”, ističe on.

Upitnici koje su mnogi imali iznad glave, kada je u pitanju “podizanje iz mrtvih” ŽKK RMU Banovići u samo 4 sezone, sada su nestali. Ovo je pozadina uspjeha trenutno najboljeg ženskog košarkaškog kluba u Bosni i Hercegovini.I to nije sve, iz njihovog menadžmenta ne planiraju ostati na do sada postignutom, a predsjednik ne krije ni koliko je ponosan na cijeli kolektiv i sve one koji su im pružili podršku.

Ovu podrška publike, zainteresovanost medija, a prvenstveno rezultati koje ostvarujemo jesu razlog zbog kojih smatram da ja, kao predsjednik kluba, ali i svi drugi treba da budemo zadovoljni, a istovremeno i ponosni na ovu generaciju košarkašica koja će biti upisana zlatnim slovima u historiji, kako Banovićke, tako i bh.košarke“, završava ovaj razgovor predsjednik ŽKK RMU Banovići, gospodin Zijad Bećić.