O KLUBU

 

Od katastrofalnih neuspjeha do vrha BiH košarke!

Za nepune četiri i po decenije postojanja, kroz naš klub je prošlo stotine djevojčica i djevojaka. Neke su samo prošle kroz ovu priču, a neke su se zadržale godinama, odrastale s košarkaškom loptom, gradile sportski lifestyle i na kraju ili odlazile u veće klubove u državi, regionu i Europi ili se opraštale od košarke sa suzama u očima.
Od sredine 90-tih, do dana današnjeg, svake sezone igrali smo u društvu najboljih timova. Bilo je sezona kada smo se borili za opstanak i kada su drugi timovi u utakmicama sa nama popravljali svoju koš razliku, sezona kada smo se lavovski borili, a nismo imali snage za uspjehe, a doživjeli smo i da sjednemo na sam tron bh. ženske košarke. Mi smo jedna šarolika sportska priča s tradicijom, priča koja bez obzira na sve zaplete i rasplete i dalje traje.
Da su zavoljele košarku i igrale u trenutno najboljem ženskom košarkaškom timu u Bosni i Hercegovini mogu se pohvaliti mnoge košarkašice sa naših prostora sa internacionalnom karijerom. Sigurno najuspješnija internacionalka koja je karijeru započela u našem klubu je Irma Rahmanović. Osim nje, boje našeg kluba su svojevremeno branile i sjajne Derviša Agić, Hajrija Emkić Šerbečić, Kemija Musić, Jasminka Novi, tri sestre Selimović, Benazura Šerbečić, neprikosnovini bekovski tandem Agić – Amela i Jasmina, sestre Lukić…. Dugačak je spisak Banovićanki kojih se publika sjeća u dresovima našeg kluba.
Djevojke koje su ostavljale srce na parketu dvorane u Banovićima, a dolazile iz drugih gradova i kojih se publika sigurno sjeća su fenomenalna Dragana Jovanović Čojić, Dženana Kusturica, Selma Hadžimehmedović, Azra Bećirović, Marica Gajić, Tamara Kapor, Zdenka Kovačević, Aida Pilav, Marina Ristić… Mogli bismo dugo nabrajati imena koja su se redovno isticala u trenerskim i sudijskim statistikama.
Sve ove nabrojane, ali i mnoge druge djevojke, igrale su pod palicom iskusnih sportskih radnika – trenera: Fadila Muhovića, Esada Agića, Derviše Agić, Mirsada Hrustemovića, Azura Korlatovića, Muje Krekića, Emira Agića, a danas naš tim vodi fenomenalni trio – Goran Jurčenko, Goran Petrović i Nenad Čekić.
Ovaj tim je Banovićanima donio puno radosti, posebno u protekle četiri sezone. Dvorana je svakom utakmicom sve punija, sve više ljudi, i to ne samo iz Banovića, želi nas podržati i aplaudirati našim uspjesima.
Puzla ove priče koju nikako ne smijemo zaboraviti staviti na njeno mjesto su mlađe selekcije našeg kluba. Tokom posljednje dvije decenije i jače, pionirke i kadetkinje ŽKK RMU Banovića bilježe nevjerovatne uspjehe. Skoro da nema djevojčice koja je igrala u ovim selekcijama da nema bar jednu medalju, a one koje su se duže zadržale u sportu, imaju cijele kolekcije. Naše pionirke su aktuelne državne prvakinje.
Djevojke, stručni štab i uprava kluba i dalje grabe prema uspjesima – ovaj put na regionalnom i domaćem terenu, u WABA ligi i Premier ligi BiH za žene.

Generalni sponzor kluba