ŽKK RMU Banovići trofejni bh. kolektiv u ženskoj košarci dok se priprema za start sezone, nailazi na probleme u vlastitom gradu čije ime s ponosom nose. Nešto više o tome govorila je Jasna Sliško:

“Kada se naš kolektiv ŽKK,,RMU Banovići” sprema za takmičenja Međunarodnog karaktera. Kada u naše Banoviće treba da stigne evropski velikan ekipa Partizana iz Beograda stigla nam je čestitka. Dana,28.09.2021 godine na kućnu adresu Jasne Sliško stigao je dopis iz kabineta Općinskog načelnika. Odluka o ukidanju imena Banovići koje klub ponosno nosi (iako nema niti 1 marke finasiranja od istih) da mora biti otklonjeno,odnosno da klub više ime ,,Banovići” ne smije koristiti. Odluka sama po sebi je sramna,i više od toga. Ako pogledamo i sagledamo činjenice šta je klub u zadnjih pet godina uradio i šta trenutno radi. Postoji preko 75 godina, sa imenom i prezimenom. Ime Banovići svakako stoji, sa prvim, petim ili desetim načelnikom! Za Banoviće Proteklih godina poštovani, neimenovani, čulo se dobro jedino na osnovu upravo ovog kolektiva koji ima sjedište u Banovićima, ima, ime i prezime i adresu! Što znači da se dokumenta kakva god da su dostavljaju na adresu kluba ako se istog tiče a ne kućnu adresu predsjednika kolektiva. Ponosno i srčano svaku pobjedu smo našim građanima donosili. Ponosili se i veselili što mjesto koje je osuđeno na propast predstavljamo i po nečemo lijepom. Po sportu, po ženskoj košarci, po kolektivu koji broji 150 članova raznih uzrasnih dobi. Po 9 osvojenih zlatnih odličja u zadnje 4 godine,9 pehara zlatno žute boje. Preko 180 zlatnih medalja,po priznanjima od najvećih intsitucija u Bosni i Herecegovini. Od Olimpijskog Komiteta BiH do priznanja najuspješnijeg kolektiva Ooćine Banovići, koji ste nam upravo vi načelniče uručili ove godine u mjesecu februaru i čestitali”, govori Sliško i nastavlja:

“Gledajte, prije 10 dana smo postali i jedni od osvajača medalja na državnom prvenstvu ovih najmlađih, naših pionirki. Niste nas povrijedili, jer nismo ni očekivali da možda čestitate,ili pozovete srebrne djevojčice u svoj kabinet. Što bi to uradili,kad u kabinetu sjede djeca iz Živinica i Tuzle. Tako i treba. Po čemu sudeći na osnovu dostavljenog dokumenta vi nešto zabranjujete. Oduzimate nešto što u biti nije vaše, po kakvim kriterijima ste istu odluku donijeli .Pitamo se i da li je greška što je ovaj broj djevojčica sklonjen sa ceste,zar vam to smeta,ili želite da su djeca naklonjena cesti(drogama,alkoholu i slično). Svako normalan bi rekao hvala za ovaj broj, hvala što iako sam vam oduzeo to ,to i to,iz tog i tog razloga načelniče svaki novčić. Vi opet jedini u Banovićima igrate premijer ligu, međunarodna takmičenja, vi jedini imate i školu sporta. Kada bi vi načelniče mogli zaigrati sa jednim Partizanom,ali ako malo sagledamo situaciju kakva jeste možda i mognete sa 330.000,00 KM koji ste naumili dati. Dokument o javnim nabavkama raspisan od RMU Banovići koji Vam mislimo i ne prolazi baš glatko i kako ste planirali, a znate da znamo kome ste planirali taj iznos pokloniti. Pa da pokupujete sve što se može kupiti ,pa tako možda i ovo veliko ime dovedete u istu Općinu? Možda,tu smo da vidimo, tu smo da se igramo. Načelniče ,obavještavamo Vas da nismo pokleli, nismo odustali i nećemo, ni sada ni nikada. Uzeli ste nam naš novac,ali znanje, inat, želju, i naš ponos nikada nećete. Igramo i takmičimo se na više frontova nego što ovo sve što podržavate može i zamisliti. Kakve ekipe mogu i umiju dovesti u Banoviće, velikog srca kažemo Banovići, jer ih volimo, ovdje smo rođeni. Školujemo se i družimo, živimo ovdje načelniče! Možda vam zapara uši,u petak 01.10.2021 godine idemo na veliki Međunarodni turnir pod nazivom Telemach Cup koji se održava u Sarajevu gdje će biti preko 300 učesnika regiona, preko 30 ekipa.Tamo ćemo boraviti 3 puna dana,i to sa 30 naših djevojčica. Najviše predstavnika ovog turnira dolazi upravo iz Banovića. Ponosno Vam kažemo da ćemo veliki baner s nazivom Banovići predstaviti preko čitavog Sarajeva,jer smo mi ponosni građani ovog grada”, zaključila je Sliško.

ŽKK RMU Banovići je nekoliko sezona u vrhu bh košarke, u tri sezone uzastopno je osovjila šest trofeja.