Prvakinje Bosne i Hercegovine ŽKK RMU Banovići, hrabro kreću u borbu na internacionalnim košarkaškim terenima. Sutra u Podgorici protiv Budućnosti igraju utakmicu u okviru prvog kola WABA lige.

Nakon najuspješnije sezone u historiji kluba i osvajanja duple titule – prvakinje BiH i osvajačice Kupa BiH i u sezoni 2018/2019 očekivanja su velika. Kako u klubu, tako i među ljubiteljima košarke.

U jutarnjem programu Kameleon radija, ugostili smo trenera trenutno najbolje ženske košarkaške ekipe u BiH, Gorana Jurčenka. O planovima, mogućnostima i ambicijama Jurčenko je govorio prije samog putovanja u Crnu Goru i upuštanja u veliki izazov koji je pred njegovom ekipom, stručnim štabom i upravom ŽKK RMU Banovići.

Četiri mjeseca su prošla od završetka sezone. Banovićanke su pauzirale, bar zvanično – od utakmica i publike. No, nisu bile odsutne s parketa svo to vrijeme.

Nakon završetka sezone djevojke su trenirale još mjesec dana, a pripreme za ovu sezonu smo počeli polovinom avgusta. Mnogo je promjena što se tiče igračkog kadra, u odnosu na prošlu godinu. Doveli smo četiri igračice – Naidu Glotić i Nikolinu Zubac, te Jelenu Jozić i Latinku Dušanić iz Srbije. Morali smo osvježiti tim budući da ove sezone nastupamo na dva fronta“, rekao je Jurčenko za Kameleon.

Prva utakmica na međunarodnoj sceni za ŽKK RMU Banovići je veliki izazov. Igra se na gostujućem terenu, a već naredne sedmice Banovićanke kod kuće dočekuju iskusnu ekipu slovenačkog Triglava.

Budući da su dvije ekipe odustale od takmičenja u okviru WABA lige, kompletan sistem se promijenio, pa i naše ambicije. Dok smo mislili da ćemo igrati u dvije grupe, cilj je bio ući u drugi krug, među 8 najboljih ekipa. Sada kad se igra po sistemu „svako sa svakim“, te naše ambicije su porasle i sada pretendujemo na što bolji plasman“, priča Jurčenko o očekivanjima od nastupa u WABA ligi, te dodaje kako će se među ovim kvalitetnijim ekipama nego što su one u domaćem prvenstvu biti prilike da Banovićanke pokažu svoj pravi kvalitet.

Jurčenko je uvjeren da će i pored odgovornosti da brane titule iz prethodne sezone, dosadašnje iskustvo njegovog tima znatno olakšati nastup u domaćem prvenstvu.

Još uvijek ne znamo kad počinje domaće prvenstvo, zbog nekih internih nesporazuma u Košarkaškom savezu BiH. Prvi put, otkako ja pamtim, do početka oktobra ne znamo ni kad počinje prvenstvo, niti koje ekipe će nastupiti “, iskren je prvi trener Banovićanki.

Osvježen tim s iskusnim trenerskim trijom na klupi, spreman je za napornu sezonu koja će podrazumijevati igranje po dvije utakmice svake sedmice.

Nama preostaje da ŽKK RMU Banovići poželimo sreću u sezoni pred nama i sretan put u Podgoricu. Očekujemo i 31 pobjedu u nizu.

Radio Kameleon