Dragi naši Banovićani i svi vi koji nas pomno pratite iz svih gradova Bosne i Hercegovine i šire, jučerašnje dvije titule kako za pionirke tako i za juniorke posvećujemo građanima Općine Banovići, našim navijačima i našoj djeci. Naš kolektiv ostvaruje nešto što nije viđeno na Tuzlanskom kantonu, Federaciji, ali državi Bosni i Hercegovini.
TAKO MALI, A TAKO VELIKI
Pedeset puta gradovi veći od naše Općine su iza nas, al pazite pričamo o gradovima, a mi smo samo jedna mala i skromna Općina sa oko dvadeset hiljada stanovnika.
Iza ŽKK,,RMU BANOVIĆI” ostali su gradovi: Živinica, Tuzle, Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Olova, Vakufa, Zenice, Sarajeva, Konjica i mnogih drugih. Svjedoci smo da je sport najbolji ambasador jedne države. Seniorska reprezentacija je napravila najveći uspjeh što se tiče naše države i iskreno i od srca im na tome čestitamo s obzirom da su od ničega napravili sve.
Kuća se gradi od temelja, od škole košarke, mini basketa, preko pionirskog, kadetskog, juniorskog do seniorskog tima. Mnogo je tu rada, borbe, ali i odricanja. Taj temelj ovaj kolektiv gradi već niz godina.
Dan-noć. Obilascima kako Bosne i Hercegovine, tako i susjednih nam država. U takmičenju družeći se s djecom, pričajući roditeljski ali i Pedagoški brišući im suze svakodnevno. Mukotrpno sa dosta sputavanja minimiziranja, vrijeđanja i omaložavanja. Dižući ih…
Naša djeca, djeca Općine Banovići su tokom jučerašnjeg dana odigrala završnice Sistema A-Federacije BIH, gdje se našlo ukupno tri do četiri kluba zavisno od regiona odakle su mogli samo prvaci istih učestvovati (Prvaci Tuzlanskog kantona, Zeničko-Dobojskog, Sarajevskog kantona). Mnogo je klubova učestvovalo i borilo, da bi se juče s našim djevojčicama našli rame uz rame.
Pionirke: 2007. godište i mlađe osvojile su zlato u Zenici pobjedivši domaćina i organizatora same završnice ekipu Zenice, te ekipu Konjica.
Juniorke: 2003. godište i mlađe zadržale su zlato u Banovićima, jer kao prvaci federalnog i državnog takmičenja u 2018./19., i 2019./20. godini su upravo te djevojčice osvojile državna takmičenja u Tomislavgradu i Sarajevu. U prošloj sezoni takmičenja nisu održana zbog Korona virusa.
Preko šezdeset klubova učesnika je svjedočilo uspjehu naše djece, ponosni smo na našu djecu na njihovu snagu i upornost. Na štitnike koje imaju na sebi, na njihov osmijeh, radost i slavlje.
Pečat uspjeha seniorskog tima krunisali smo jučerašnjim danom. Mi smo ponosni. Znamo koliko smo uradili da bi isto ostvarili. Veliki je trud uložen jer dok smo mi u sportskoj dvorani, druga djeca su na raznim kupalištima. Mi smo na turniru u Sloveniji, a druga djeca su na koncertima. Velika je razlika između sportiste i osobe koja nikad nije imala kontakt s bilo kakvom loptom ili sportom uopće.Dokazali i pokazali smo svima tako da hvala svima koji su vjerovali u nas. Nije ih mnogo, ali veliko im hvala. Titule su svakako i veliki dio njihovih zasluga, a na jednoj ruci te osobe možemo nabrojati.Hvala i ovima što nas ne vole, što nas ne podržavaju. Hvala vam i što nam niste čestitali. I ne trebate. Nama je drago da smo još dva zlata posvetili našim Banovićima. Općini u kojoj živimo i za koju se istinski borimo općini koju volimo. Trudit ćemo se i raditi na tome da nam ovo već prerasta u tradiciju, kao što svjedočite.
Nećemo izdvajati imena naše djece koja su tokom svih turnira učestovala da bi ostvarili sve što jesu. Sve su nam djevojčice jednake. Sve su pobjednice. Ne postoji ni najmanja razlika između najmlađe od pet i ove najstarije od osamnaest godina. Sve vas volimo. Sve ste prvakinje i to zlatne.