Bio sam sinoć u Banovićima na utakmici WABA lige između prvaka Bosne i Hercegovine ŽKK RMU Banovići i šampiona Bugarske BC Beroe iz  Stare Zagore. Bh. predstavnik, prije svega, odigrao je izuzetno hrabro i na dostojanstven način predstavio našu košarku u duelu protiv apsolutnog favorita! Banovićanke su poražene samo zbog greški koje su proistekle iz prevelike želje za pobjedom.

Najbolja bugarska ekipa zaista je bila apsolutni favorit u Banovićima, a to potvrđuje i njen sastav. Tim koji ima Anu Poček, 25-godišnju reprezetativku Crne Gore sa zavidnom karijerom (Zamarat, AEK Limasol, Eno, USK, Budućnost Bemax, Hatai iz Turske, izraelski Elicur Ramla, Celje..), potom bivša WNBA igračica Brianu Lewis, zatim još jedna Amerikanka Sanya Chong, iskusnu Snežanu Aleksić… Sve to potvrđuje i izuzetan budžet kluba!

Tatyana Gateva šef struke bugarskog šampiona 20 sekundi do kraja utakmice držala je najjaču petorku na parketu. Iako je vjerovatno mislila razigravati u Banovićima igračice s manjom minutažom, jer je bio potreban odmor za najbolje košarkašice koje sutra igraju utakmicu EuroCupa protiv turskom tima Cukorova Basketbol. Međutim planove su joj poremetile košarkašice bh. prvaka. Najbolja igračica utamice Ana Poček, nakon utakmice, izjavila je da su ih Banovićanke iznenadile, te da su teškom mukom došli do pobjede.

Lijepo je bilo vidjeti kako 20-godišnja bh.reprezentativka Nikolina Zubac bez ikakve bojazni ide u duel sa bivšom WNBA igračicom Brianom Lewis ili kako Ikanović, Musić…bez respekta igraju protiv Snežane Aleksić kojoj je ovo sedma ili osma WABA sezona, Amerikanke Sanye Chong, kapitena Beroe Violine Kocheve… Treba još jednom napomenuti da prvak Bugarske igra EuroCup.

Nakon susreta, dok sam razgovarao sa šefom struke bh.prvaka Goranom Jurčenkom, posebno me dojmila jedna njegova rečenica: “Nisam zadovoljan utakmicom. Početne greške su nas koštale poraza”, rekao je.

To je ono što treba generalno bh. sportu. Do sada je u većini slučajeva kada bi bh. klubovi igrali protiv apsolutnih favorita u bilo kojem sportu, na kraju susreta bio rezime “dobro je nismo puno izgubili”, računajući na prejake sastave i nedostižne budžete protivničkih ekipa za bh. klubove.

Ženska košarka u Bosni i Hercegovini je nepravedno zapostavljena, a trofejni je sport. Posebno se to odnosi na klupsku žensku košarku, koju mnogi dovode na rub ismijavanja.

Pa da bh. košarkaško prvenstvo za žene ne posjeduje, prije svega, određeni potencijal pa tako i kvalitet, sigurno da Banovići ne bi sinoć držali u šaci Beroe. Također i ranije KŽK Čelik i ŽKK Play Off pružali su kvalitetne partije u WABA ligi, a stasali su kroz nastupe u bh. košarkaškom prvenstvu.

Da napomenem rezultat ŽKK RMU Banovići iz prošle sezone ne smije biti arhiviran u ladicama KS BiH, već treba biti istaknut! Sezona 2017/18. banovićkih košarkašica bez poraza i skor 27-0, treba da bude na zidovima u Savezu.

Nedim Salaharević