Nikolina Zubac, košarkašica RMU Banovića i reprezentativka Bosne i Hercegovine, pruža fenomenalne partije na početku sezone. Kako kaže, cilj je odbrana duple krune u BiH.

– Prvenstvo BiH smo otvorili kako smo i planirali, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, nadam se da ćemo osvojiti duplu krunu, odnosno odbraniti trofeje iz prošle sezone.

Cilj mi je da odigram što bolje u ovom klubu i opravdam ukazano povjerenje. Kad je neko dobar prema meni, ja ću se truditi da budem što bolja – poručuje 20-godišnja Nikolina.

Mlada ekipa 

Bh. prvakinje nastupaju prvi put i u regionalnoj WABA ligi, pa su i rezultati, očekivano, nešto slabiji od onih na domaćoj sceni (omjer 1-5). Nedavno su Banovići poraženi na svom parketu od bugarskog prvaka Beroa, ali treba istaknuti da je bh. predstavnik pružio dostojan otpor jednom od favorita WABA lige.

– Ovo je naša prva sezona u WABA ligi, gdje je konkurencija mnogo jača. To je za nas velika škola. Mi smo mlada ekipa, ali smo pokazali da smo i veoma perspektivni – kaže Nikolina, koja sjajno igra u regionalnom takmičenju.

Odlični centar trenutno je drugi strijelac lige sa 19,7 poena u prosjeku. Nalazi se i među vodećim skakačima (7,8).

– Lijep je osjećaj biti među najboljima. Trudit ću se da igram što bolje, a onda dođe i rezultat – poručuje bh. reprezentativka i ističe odličnu atmosferu u ekipi.

Prvi koraci 

Naša ženska reprezentacija nije uspjela izboriti Eurobasket 2019. zbog slabije koš-razlike, no Zubac se nada da će “Zmajice” biti već na narednom Evropskom prvenstvu.

– Žao mi je što se nismo plasirale na Evropsko prvenstvo, zeznula nas je koš-razlika. Mlada smo reprezentacija i vjerujem da ćemo uz dobar rad biti već na idućem Eurobasketu. Smatram da nam je mjesto među najboljima – kaže Zubac i dodaje da je ženska košarka u BiH zapostavljena.

– Nije na meni da donosim zaključke zbog čega je to tako, da li su razlog finansije ili neki drugi sportovi imaju veće prioritete – ističe Nikolina, koja još dugo planira biti među koševima.

– Ljubav prema košarci sam stekla još kao mala. Kad sam napravila prve korake na terenu s loptom, znala sam da je to moja budućnost. Mislim da ćemo lopta i ja još dugo biti zajedno. Roditelji su mi najveća podrška u svemu – izjavila je Zubac.

Uzor Mujanović 

Nikolinin uzor je legendarna sportašica i simbol ženske košarke u BiH Razija Mujanović, koja je primljena i u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

– Razija Mujanović je postigla sve moguće u ženskoj košarci. Proslavila je BiH na najljepši mogući način – kaže Zubac.

Moraš znati zauzeti stav 

Osim što je odlična košarkašica, Nikolina privlači pažnju i atraktivnim izgledom. Otkriva kako se nosi s komentarima jačeg spola te da li prati mušku košarku.

– Kao i na terenu, tako i s muškarcima moraš znati da upravljaš situacijom i da zauzmeš svoj stav.

Ako sam slobodna, volim da gledam i mušku košarku, ali ne navijam ni za jedan klub – kaže mlada Nikolina.

19,7 poena bilježi Zubac u WABA ligi